Despre ESPERE si ce fac

Pentru ca tu esti in centrul conversatiei, vom combina, in functie de tema pe care o aduci in discutie si obiectivele tale, diferite metode, instrumente si tehnici, dintre care:

 • Metoda ESPERE
 • Coaching
 • Tehnici de meditatie si mindfulness
 • Tehnici de psihologie pozitiva
 • Teste psihometrice (Human Synergystics, Self Compassion Index si multe altele)
ESPERE este o metoda de comunicare vizuala, menita sa te ajute sa “vorbesti” mai bine si sa ai o atitudine echilibrata in relatiile cu cei din jur. Aceasta atitudine te ajuta sa:

 • Iti spui punctul de vedere, sa iti exprimi dorintele si nevoile intr-un mod clar, usor de inteles de ceilalti.
 • Sa dezvolti si mentii relatii armonioase cu parintii, copiii, partenerul, prietenii, seful si colegii tai.
 • Sa vorbesti usor despre sentimentele tale, sa le poti gestiona si sa le poti intelege.
 • Sa iti ordonezi gandurile, prioritatile si sa traiesti cu sens.
 • Sa fii cursiv si sa decizi ce ai de facut in situatii tensionante.

De ce ESPERE - metoda vizuala

ESPERE a fost dezvoltata in anii ‘70 de catre psiho-sociologul francez Jacques Salome. El a pus cap la cap tehnici si abordari din diferite curente psihologice (analiza tranzactionala, gestalt terapie, psihodrama, rogersiana), dar si practici traditionale din diverse zone ale lumii, creand o metoda noua, practica, clara si usor de folosit care sa te ajute sa gestionezi dificultatile din viata de zi de zi.

Cum? Folosind vizualizarea – adica aratam lucrurile despre ce vorbim.

Creierul nostru proceseaza mult mai usor si mai bine imagini decat concepte complexe si abstracte. Milioanele de ani de evolutie l-au construit sa integreze mai usor secventa: Vad caine mic, pufos, alb, da din coada -> deci nu e periculos, pot sta linistit, decat mesajul unui prieten: Am un caine, dar stai linistit, nu musca!.

Asa ca ne vom folosi de obiecte pentru a aduce claritate in comunicare si pentru a “aduce in peisaj” cat mai mult din noi.

Vom folosi obiecte care sa ne reprezinte pe noi in contextul pe care il povestim, pe ceilalti (adusi in discutie), relatiile care se creaza, comportamentele sau cuvintele pe care le auzim si vedem, emotiile care apar, blocajele pe care le simtim, dorintele si planurile pe care ni le facem.

Astfel “aratate”, iti vei putea aminti mai usor de situatii vechi care au ramas neincheiate si vei putea privi cu mai multa detasare situatii prezente care par incalcite. Iti va fi mai usor sa gasesti resursele pentru a inchide si avea grija de rani vechi dar si sa traiesti prezentul mai “aici si acum” si mai viu.

De ce o combinatie de metode si nu doar una?

Sedintele noastre stau intre metodele de dezvoltare personala intr-un triunghi format de Coaching, Training si Terapie:

 • Coaching, pentru ca pune in centru clientul si crede ca el are toate resursele necesare pentru a depasi situatia in care se afla.
 • Training, pentru ca exista un transfer de informatie catre client.
 • Terapie, pentru ca poate avea efect terapeutic, fara insa a fi o terapie.
ESPERE este liantul vizual care ne ajuta sa identificam mai usor problema si intensitatea ei.

Cum lucram?

In sedinte 1-la-1, in cuplu sau in grup – in functie de preferinta si nevoia ta din acel moment.
Pe situatii sau dificultati concrete din acest moment.
De exemplu:

Scopul sesiunilor este sa iti dea independenta ca intr-un timp relativ scurt sa rezolvi probleme punctuale, sau pe termen mediu sa te dezvolti personal astfel incat sa traiesti constient si asumat inconjurat de relatii pozitive care sa it idea bucurie si energie.
Alecsandra foloseste Metoda ESPERE in practica personala incepand din 2007, iar din 2017 este certificata in ultilizarea ei si Membru al Institutului ESPERE din Franta.