În sesiunile individuale, tu ești în centrul atenției și indiferent dacă vom folosi Coaching sau Metoda ESPERE, sunt câteva lucruri la care te poți aștepta:
- Un spațiu sigur si confidențial în care poți vorbi liber și deschis despre temele care te preocupă
- O abordare a dezvoltării tale personale și profesionale axată pe conștientizare, asumare și transformare
- O relație transparentă, onestă și directă
Pentru că există diferențe semnificative între cele două metode, vom agrea împreună în prima sesiune cum vom lucra și ce alte tehnici putem combina pentru a-ți fi de ajutor: mindfulness și meditație, lucru cu vise (Active Dreamwork dezvoltat de Robert Moss), chestionare psihometrice, etc.
Coaching
Principiul esențial în coaching este că persoana cu care lucrez are toate răspunsurile și resursele pentru a-și răspunde la întrebările care îl/o preocupă, atingă obiectivele sau depășească obstacolele.
Practic Coaching Transformațional, o abordare care merge dincolo de atingerea obiectivului propus, facilitând un proces de transformare profundă pentru client.
Ca și executive coach, lucrez în principal cu lideri și manageri din diverse companii, susținându-i în propria lor călătorie de dezvoltare.
„Relatiile apropiate, mai mult decat banii sau faima, sunt ceea ce determina fericirea oamenilor pe tot parcursul vietii lor. Aceste conexiuni protejeaza de evenimentele neplăcute care apar inerent în viata, incetinesc degradarea mentala si psihologica si sunt predictori mai buni pentru durata vietii decat clasa sociala, IQ sau gene.”
Metoda ESPERE
ESPERE este o metodă de comunicare vizuală, care pune accent pe relație și pe calitatea ei. Te ajuta să:
- Dezvolți relatii sănătoase cu părinții, copiii, partenerul, prietenii, șeful și colegii tăi
- Vorbești despre emoțiile tale, să le poți înțelege și gestiona
- Rescrii relația cu episoade dificile din trecut, dar ale căror efecte le simți și acum
ESPERE a fost dezvoltată în anii ‘70 de către psiho-sociologul francez Jacques Salome. El a pus cap la cap tehnici din diferite curente psihologice (analiză tranzacțională, gestalt terapie, psihodramă, rogersiană), dar și practici tradiționale din diverse zone ale lumii, creând o metodă nouă, practică, clară și ușor de folosit care să te ajute să gestionezi dificultățile din viața de zi de zi.
Ce e proprie metodei este vizualizarea – adică aratăm lucrurile despre care vorbim.
Creierul nostru procesează mult mai ușor imagini decât concepte. Evoluția l-a construit să integreze mai ușor secvența: Văd un câine mic, pufos, alb, dă din coadă -> deci nu e periculos, decât mesajul: Am un caine, dar stai liniștit, nu mușcă!.
Vom folosi obiecte care să ne reprezinte pe noi în contextul pe care îl povestim, pe ceilalți, relațiile, comportamentele, cuvintele, emoțiile, blocajele, dorințele și planurile.
Astfel “aratate”, iți vei putea aminti mai ușor de situații vechi care au rămas neîncheiate și vei putea privi cu mai multă detașare situații prezente care par încâlcite. îți va fi mai ușor să găsești resursele pentru a închide și avea grijă de răni vechi dar și să trăiești prezentul mai “aici și acum” și mai viu.
Dacă te-am facut curios, poți să afli mai multe despre Metoda în serialul despre Geo, aici.
Cum lucram?
In sedinte 1-la-1, in cuplu sau in grup – in functie de preferinta si nevoia ta din acel moment.
Pe situatii sau dificultati concrete din acest moment.
De exemplu:
Scopul sesiunilor este sa iti dea independenta ca intr-un timp relativ scurt sa rezolvi probleme punctuale, sau pe termen mediu sa te dezvolti personal astfel incat sa traiesti constient si asumat inconjurat de relatii pozitive care sa it idea bucurie si energie.
Alecsandra foloseste Metoda ESPERE in practica personala incepand din 2007, iar din 2017 este certificata in ultilizarea ei si Membru al Institutului ESPERE din Franta.