Pentru mine comunicarea ca stiinta a insemnat intelegerea metodei ESPERE.
Cum am ajuns la ESPERE?
Acum 5 ani eram intr-un moment in care teoretic nu aveam de ce sa ma plang. Fusesem promovata intr-un job care imi placea la nebunie, tocmai ma intorsesem dintr-o calatorie cu rucsacul in spate prin India si ma mutasem intr-o garsoniera minunata in centrul Bucurestiului. Cu toate acestea, nu ma bucuram deloc de lucrurile frumoase care mi se intamplau. Mai ales calatoria in India, pe care o asteptam de ceva vreme a fost o experienta pe care am reusit sa o savurez de abia la cateva luni bune dupa ce m-am intors. Si asta se vede si din pozele facute atunci – cu greu gasesc una in care sa zambesc. Era perioada in care nimic nu era suficient si ma simteam foarte vulnerabila in interactiunile cu ceilalti si in consecinta aveam senzatia ca toti au ceva cu mine, desi problema nu era de fapt la ei, ci in felul in care eu alegeam sa fac lucrurile.
Acesta a fost contextul in care am aflat despre metoda ESPERE de la o prietena. Dupa fiecare interactiune cu ea ma simteam foarte bine si plina de energie. Ea mi-a povestit despre ESPERE si de atunci am inceput sa o descifrez si sa-i folosesc principiile zi de zi atat in practica de training cat si cu prietenii.
Acum un an am luat decizia de a incepe Certificarea in ESPERE pentru a-i putea ajuta la randul meu pe cei care au dificultati de relationare.
Din punctul meu de vedere, in anii de scoala invatam o multime de lucruri care au rolul de a ne ajuta, intr-un fel sau altul sa facem fata provocarilor pe care tot ea le seteaza: bac-ul, teza la matematica, treapta, 10 pe linie, saritura la groapa cu nisip… Unul dintre lucrurile foarte importante pe care insa nu le invatam este cum sa comunicam. Iar comunicarea se invata la fel cum invatam o limba straina. Cu gramatica, reguli, multa practica si multe conversatii si nu e niciodata prea tarziu sa incepi.
Ce este ESPERE?
ESPERE isi propune sa promoveze comunicarea si relatiile sanatoase. Poetic spus, nu isi propune sa faca un transfer de cunostinte in sensul propriu al cuvantului, ci mai degraba iti ofera informatii pentru a face, a fi, a crea si a deveni.
Este un acronim de la Energie Specifica pentru o Ecologie Relationala Esentiala – in franceza (limba de bastina a metodei) suna cam asa: Energie Spécifique Pour une Ecologie Relationnelle Essentielle.
Jacques Salomé, creatorul metodei, spune ca rolul ei este de a “ajuta la dezvoltarea unui alt mod de a relationa cu oamenii, cu viata, in armonie cu aspiratiile noastre cele mai profunde: bunastarea, pacea, avantul, convietuirea si dragostea”.
Ce ofera metoda ESPERE?
Ca pedagogie, ESPERE iti ofera in principal linii directoare, jaloane, instrumente si sustinere pentru a invata un alt mod de a comunica si de a pune in comun cu cei din jurul nostru diferentele pe care le avem. Ofera mijloacele de a ne dezvolta propriile resurse creative si evolutionare, cu alte cuvinte – ne ajuta sa ne ajutam noi insine.
Poti aplica Metoda ESPERE in fiecare dintre planurile relationale: relatia cu sinele, relatia de cuplu, relatia adult – copil, relatiile profesionale, relatiile cu cei apropiati, relatiile profesionale, in educatie, in ascultarea limbajelor corpului etc.
Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda, gasiti informatii pe pagina Institutului ESPERE sau puteti sa-mi adresati intrebari in pagina de Contact
[facebook]