Top 10 carți care ne transformă – 2019
De cand am început formarea în psihoterapie jungiană citesc mai mult și mai nișat, dar am și mai mult „curaj” să încerc cărți pe care până acum nu le-aș fi încercat. Motiv pentru care, în 2019 am început 23 de cărți pe care nu le-am terminat și foarte probabil nici nu o voi face. Am citit și cărți pe care nu le-aș recomanda nici dacă te plictisești foarte tare. Și niciodată nu am citit atâtea biografii.
Dintre toate cărțile pe care le-am terminat, unele au fost absolut speciale. Fie mesajul, fie felul în care sunt scrise, fie perspectivele, au atins ceva în mine. Și poate vă conving și pe voi să le dați o șansă în 2020, pentru că fiecare în parte are potențial transformator.
1. Educated – Tara Westover
non-fiction/biografie
Dacă alegi o singură carte din lista asta, alege Educated.
E biografia unei fete crescute într-o familie de mormoni extremiști destul de izolați de lume care nu cred în sistemele instituționale: spitale, școli, evidența populației, orice – care ajunge să facă facultate și doctorat ulterior (la Cambridge, of course), fără a trece prin vreo formă de educație formală.
Dincolo de stilul impecabil în care scrisă, e o poveste intensă și dureroasă (și) despre familie, învățare – în forma ei cea mai pur auto-dirijată, cu curiozitate, motivație intrinsecă de a descoperi – reziliență, curaj și încredere în sine.
2. Childhood disrupted – Donna Jackson Nakazawa
non-fiction
Una din descoperirile importante ale anului pentru mine a fost studiul despre ACEs (Adverse Childhood Experiences). E un indicator măsurat în 10 întrebări (pe care vi-l puteți calcula în chestionarul din link) care corelează puternic cu o paletă largă de probleme medicale și emoționale la vârsta adultă: riscul de cancer, diabet, accident vascular cerebral, infarct, depresie, suicid, etc. E unul dintre cele mai solide studii care demonstrează legătura incontestabilă între stresul cronic din copilărie și problemele la vârsta adultă.
E o carte care m-a ajutat să înțeleg că persoanele care au trecut prin evenimente traumatice în copilărie au nevoie să trateze efectele psiho-biologice rezultate ca pe o boală cronică, pe care avem nevoie să o îngrijim toată viața.
Ultima parte a cărții povestește tocmai despre modalitatea prin care putem face asta: somn bun, mâncare sănătoasă, mișcare constantă, meditație, relații echilibrate și terapie.
3. Maybe you should talk to someone – Lori Gottlieb
non-fiction/biografie
Dacă ai mers vreodată la terapie, probabil te-ai întrebat cum se vede lumea din scaunul celălalt. Cum se simte sau se comportă terapeutul când are probleme. E o carte foarte ușoară și prietenoasă. Numai bună pentru a fi o idee mai blânzi cu noi înșine atunci când suferim.
4. Heroine’s journey – Moureen Murdock
non-fiction
Am avut în Școala de Coaching toamna asta, o generație de femei una-și-una. Și mi-am dat seama, pe măsură ce lucram împreună, câte subiecte legate de feminin și feminitate sunt complicate pentru mine și câte am încă de învățat. Am pornit de la Călătoria Eroului a lui Campbell și mă gândeam, așa cum spune și el de fapt, că modelul lui nu este aplicabil femeilor. Moureen, care e terapeută jungiană, a cercetat și dezvoltat un model paralel – Călătoria Eroinei.
Dacă veți vrea să citiți cartea asta, pregătiți-vă să vă atingă emoțional și să miște bucați din voi. În același timp, are un neajuns semnificativ: deși face o treaba excelentă din a explica problemele „femininului”, nu prezintă modele, tactici sau abordări suficient de solide și pentru integrarea și transformarea lor.
Îî sunt recunoscătoare însă pentru că este sursă de inspirație și piatră de temelie pentru #HerOwnJourney, un program de leadership feminin la care lucrez cu Laura si Andreea și care va ieși la lumină în 2020.
5. Balancing Heaven and Earth – Robert Johnson
non-fiction/biografie
Robert Johnson e psihoterapeut jungian si unul dintre motivele pentru care am început formarea asta. Mi-au plăcut multe dintre cărțile lui, așa că eram curioasă cum a fost viața lui, ce visa, cum a fost formarea pentru el.
Pentru mine cartea asta a avut magie. Întrebarile multe și confuze pe care mi le puneam în timpul zilei își găseau seara răspuns în carte. Și mi-a dat încredere și curaj în momentele în care m-am întrebat de ce m-am băgat în așa ceva.
6. Born a crime – Trevor Noah
non-fiction/biografie
Îmi place mult Trevor Noah și umorul lui, așa că Born a Crime a fost soluția evidentă atunci când mă pregăteam să plec în Cape Town.
O sa găsiți o carte proaspătă și sinceră despre Africa de Sud în perioada apartheidului, despre viața de familie și tranziția către democrație. Ar fi o carte dură și tragică dacă personajele (Trevor și mama lui) nu ar avea reziliență, determinare cât pentru un batalion (mai ales mama lui) și încredere (în sine, în Divinitate, în viitor).
7. Last girl – Nadia Murad
non-fiction/biografie
O să încerc să vă „vând” cartea asta, pentru că mi-e teamă că o veți ocoli. Nu e printre cele mai cunoscute și nici subiectul ușor. Dar e absolut superbă! Născută în Irak, membră a comunității yazide, a fost răpită de Statul Islamic și vândută pentru sclavie sexuală. Iar asta e povestea ei. O să citiți despre răpiri, tactici de intimidare, reacții în situații limită și supraviețuire.
Pentru toate acțiunile ei de a salva și alte femei care au trecut prin experiențe similare și pentru proiectele de suport, Nadia a primit în 2018 Premiul Nobel pentru Pace.
8. Pathways to bliss – Joseph Campbell
non-fiction
Scrisă de autorul mult mai popularei Călătoria Eroului, Pathways to bliss (Căi ale fericirii – Mitologie și transformare personală) este o colecție de povești și simboluri mitologice despre transformare personală – ca o hartă pentru călătorie. Nu-i cea mai ușoară carte din listă, dar dacă subiectul te interesează, o sa găsești multă inspirație și porți de introspecție.
M-am bucurat că cei de la Herald au tradus-o și m-au invitat să vorbesc despre ea, pentru ca e o alta carte specială și mult prea putin cunoscută.
9. Eleanor Oliphant is completley fine – Gail Honeyman
fiction
Mai mult de un an m-a așteptat pe noptieră cartea asta. Dar e o bijuterie. Atât de bine scrisă că ți se pare în permanență că ești în cameră cu Eleanor și trăiești lucrurile lângă ea. Ca persoană, nu e deloc tipică și înțelegi pe parcurs de ce. La fel ca Eleanor, și cartea se deschide încet, dar cu fiecare pagină ești mai aproape de ea, ca de o persoană reală.
10. Half of a yellow sun – Chimamanda Ngozi Adichie
fiction
Îmi place tare cum scrie Chimamanda. E proaspătă și liberă și personajele reale și complexe. Și îmi mai place pentru că pot trage cu ochiul la experiențe pe care nu le cunosc deloc – cum e îngrijirea parului pentru persoanele de culoare (mult mai complexă si mai nuanțată decât mi-aș fi imaginat – în Americanah sunt mai multe detalii despre asta) sau viața oamenilor din Nigeria.
Dacă 2019 a fost mult despre biografii și reziliență, 2020 o să fie foarte probabil despre cărțile din bibliografia de școală – și sper să apuc printre ele să citesc și altele. Mi-aș dori ca în 2020 să scriu mai des pe blog și să găsesc o variantă simplă și vizuală prin care să vă povestesc cărțile pe care le citesc și mesajele lor cheie. Așa că urmează o perioadă de prototipare și vedem ce rămâne în picioare.